top of page

Profesinės sąjungos siūlo atidėti pareigūnų ir karių valstybinių pensijų reformą

Lietuvos policijos profesinė sąjunga (LPPS) ir Lietuvos Respublikos ikiteisminio tyrimo įstaigų profesinė sąjunga (LRITĮPS) kreipėsi į vidaus reikalų ministrę siūlydamos, valstybinių pensijų reformą įgyvendinti tik iš dalies, t. y. spręsti mažų valstybinių pensijų indeksavimą, o pareigūnų ir karių valstybinių pensijų reformą atidėti, kol bus išspręstos pačios opiausios vidaus tarnybos sistemos bėdos, susijusias su dideliais darbo krūviais, darbo užmokesčiu bei pareigūnų sveikatos būkle.



Priminsime, Seimui neseniai pateiktas projektas, kuriuo ketinama keisti statutinių pareigūnų pensijų skyrimo, skaičiavimo ir mokėjimo tvarką, pagal kurią, ištarnavęs 25 metus pareigūnus, bet neturėdamas 55 metų stažo negalės gauti valstybinės pensijos iškart, nors palikti tarnybą galės. Dabar, ištarnavęs 25 metus pareigūnas, jeigu jis palieka tarnybą, iškart įgyja teisę ir gauna valstybinę pensiją, o sulaukęs senatvės pensijos amžiaus ir dar vieną -  senatvės pensiją. Projekte numatyti atvejai netgi mažinti valstybinę pensiją tam tikrais atvejais. Profesinių sąjungų nuomone, valstybinė pareigūnų pensija yra socialinė garantija pagal vidaus tarnybos ypatumų kompensavimo principą.

„Valstybinė pensija turi būti mokama kaip ir senatvės pensijos, ir ji neturėtų būti niekaip, dėl jokių aplinkybių mažinama“, - sakė R.Katinienė.

Dar vieno svarbaus teisės akto keitimas pareigūnų nenaudai, anot LPPS pirmininkės, kenkimas tarnybai ir valstybės interesams.

„Jis tikrai paskatintų pareigūnus, kurių ir taip trūksta, palikti tarnybą. Reikėtų galvoti kaip išsaugoti patyrusius pareigūnus, kaip teisėsaugos statutinę tarnybą padaryti patrauklią, netgi galvoti apie papildomas garantijas, bet jokiu būdu jų nemažinti. Jau dabar ryškėja personalo senėjimo tendencijos, tarnybą palieka daugiau pareigūnų, nei ateina naujų, menksta pasitikėjimas statutine valstybės tarnyba. Inicijuojami, pareigūnų garantijas mažinantys, teisės aktai šį pasitikėjimą dar labiau mažina“, - sakė R.Katinienė.

Profesinių sąjungų nuomone, tiek vidaus reikalų ministerija, tiek Vyriausybė pirmiausia turėtų pasirūpinti esamų pareigūnų sveikatos būkle, pareigūnų reabilitacijos prieinamumu, spręsti vidaus tarnyboje esančias problemas, susijusias su biudžeto asignavimais, kad pareigūnai galėtų ilgiau tarnauti, o ne kaitalioti įstatymus pareigūnų nenaudai.

Pasak LRITĮPS pirmininko Kęstučio Pauliuko, galima sakyti, jog seni išeis, jauni ateis ir dirbs, bet taip nėra, jaunimas nesirenka pareigūno profesijos, o dalis išbandžiusiųjų, supratusi, jog darbas sunkus, o atlygis nedidelis – ieško geresnių darbo vietų.

„Pamirštama, jog ilgamečiai darbuotojai kartu yra ir mentoriai, kurie perduoda gerąją praktiką, padeda jaunimui jų darbo pradžioje,  taip išvengiant klaidų tarnyboje. Vienu metu statutinę tarnybą palikus būriui patyrusių pareigūnų, tikėtina, jog reikšmingai pablogės visų funkcijų vykdymas, o kartu ir visuomenės saugumas“, - sakė K.Pauliukas.

Anot R.Katinienės, dabartiniai valdantieji ne kartą pabrėžė, jog pigiai apmokama valdžia – bloga valdžia.

„Perfrazuosiu – prastai apmokama, be veikiančių kompensacinių garantijų statutinė tarnyba – silpna/bloga tarnyba. Pareigūnų pensija - priemonė, kompensuojanti vidaus tarnybos ypatumus bei papildoma socialinė apsauga, kuri taikoma tik statutiniams valstybės tarnautojams, taip juos išskirdama iš kitų, nes jų tarnyboje yra padidėjęs pavojus gyvybei ar sveikatai, keliami aukštesni reikalavimai sveikatos būklei, sugriežtinta atsakomybė, ilgesnis darbo laikas ir dar gausybė su tarnyba susijusių apribojimų“, - sakė LPPS pirmininkė.

Keisdama pamatinius, statutinę tarnybą reglamentuojančius, įstatymus, mažindama pareigūnų garantijas valstybė kartu pamina esminius - teisinio tikrumo, teisinio saugumo – principus, kurie yra neatsiejami teisinės valstybės elementai. Neužtikrinus jų, neužtikrinamas pasitikėjimas valstybe ir teise, o tai šiandienos situacijoje – pavojingas ėjimas.

„Sutinkame su buvusiais pareigūnais, kad seniai paskirtos pareigūnų valstybinės pensijos yra labai mažos, manome, jog jų indeksavimas jau seniai turėjo būti įtvirtintas Pareigūnų ir karių valstybinių pensijų įstatyme. Tačiau spręsti šią problemą dabar tarnaujančių pareigūnų sąskaita – neteisinga, ką dabar ir bando daryti politikai. Indeksuoti galima ir nekeičiant šiuo metu galiojančio įstatymo“, - akcentavo LPPS pirmininkė.

Comments


Kitos naujienos

bottom of page